ספורט בתל אביב-יפו

היכל התהילה

במהלך השנים זכינו להכיר מספר ספורטאים בולטים, שהיו חלק מהנוף הספורטיבי של העיר.
כהוקרה על תרומתם הרבה לספורט בארץ ישראל בכלל ולספורט בעיר תל-אביב-יפו בפרט, החלטנו לצרף אותם להיכל התהילה של הספורט התל-אביבי.

ספורט בתל-אביב-יפו

היכל התהילה

במהלך השנים זכינו להכיר מספר ספורטאים בולטים, שהיו חלק מהנוף הספורטיבי של העיר.
כהוקרה על תרומתם הרבה לספורט בארץ ישראל בכלל ולספורט בעיר תל-אביב-יפו בפרט, החלטנו לצרף אותם להיכל התהילה של הספורט התל-אביבי.

אנשי השנה בספורט 2019

אנשי השנה בספורט 2021

אנשי השנה בספורט 2019

יעל ארד

יעל ארד

נולדה בתל-אביב-יפו בשנת 1967. היא החלה להתאמן בג’ודו בגיל 8 ובגיל 22 פרצה לצמרת הג’ודו העולמית. בשנת 1989 זכתה במדליית ארד באליפות אירופה בהלסינקי, ב-1991 זכתה במדליית ארד באליפות העולם בברצלונה ובאליפות אירופה בפראג ובשנת 1992 זכתה במדליית זהב בטורניר פריז. באותה שנה נכנסה לספרי ההיסטוריה כאשר זכתה במדליית הכסף באולימפיאדת ברצלונה - הזכייה הראשונה אי פעם של ספורטאי ישראלי במדליה אולימפית. יעל ארד היא ספורטאית פורצת דרך, המשמשת כמקור השראה בעבור צעירים וצעירות בכל רחבי ישראל.

יהושע רוזין

אסתר רוט שחמורוב

נולד בשנת 1918 באלכסנדריה שבמצרים וגדל בתל-אביב-יפו. בשנת 1932, היה שותף ביצירת הגרעין הראשון של קבוצת מכבי תל- אביב בכדורסל, תחילה כשחקן ובהמשך כמאמן. תחת הנהגתו, שלטה מכבי תל-אביב בליגה הלאומית כמעט ללא עוררין, זכתה ב- 12אליפויות והניפה 9 גביעים. יהושע רוזין כיהן גם כמאמן נבחרת ישראל בכדורסל, הוא נמנה עם מקימיו של בית הספר למאמנים ומדריכים במכון וינגייט והכשיר את מאמני הכדורסל המובילים בישראל. יהושע רוזין הלך לעולמו בשנת 2002 ולנצח ייזכר כאחד ממניחי היסודות של הכדורסל הישראלי וכ-“מר כדורסל”.

שמעון שלח

שמעון (צ'ינג'ה) שלח

נולד בווילנה בשנת 1932 וב-1937 עלה עם משפחתו לישראל. הוא החל לשחק כדורסל בקבוצת הנוער של מועדון “הפועל תל-אביב" וב-1955 הצטרף לקבוצה הבוגרת. שיחק בנבחרת ישראל בכדורסל, במשחקים האולימפיים, שנערכו בהלסינקי ובהמשך ייצג את המדינה גם באליפות אירופה ובאליפות העולם. עם פרישתו ממשחק, השיק קריירת אימון מפוארת ותחת שרביטו זכתה הפועל תל-אביב בארבע אליפויות והעפילה לרבע גמר גביע אירופה לאלופות. שמעון שלח אימן את נבחרת ישראל ב-4 אליפויות אירופה והצעיד אותה לזכייה במדליית זהב במשחקי אסיה ב-1966 ובמדליית כסף ב-1970. אימן את הנבחרת הפראלימפית והדריך וטיפח דורות של מאמנים. שמעון שלח הוא אגדת כדורסל ודמות מופת עבור כל מי שהענף יקר לליבו.

רלף קליין

רלף קליין (ז"ל)

נולד בשנת 1931 בברלין, שרד את השואה ולאחר המלחמה, החל לשחק כדורסל בהונגריה. ב- 1951 עלה עם אימו לישראל והצטרף למכבי תל-אביב. זכה עם הקבוצה בשש אליפויות ובשישה גביעים וכשחקן נבחרת ישראל, השתתף במשחקים האולימפיים בהלסינקי ובאליפות אירופה בכדורסל במוסקבה. רלף קליין הוא אחד המאמנים המעוטרים בתולדות ישראל. למרות שאימן קבוצות רבות, הוא מזוהה בעיקר עם מכבי תל-אביב, אותה הצעיד לזכייה באליפויות ובגביעים רבים. הישג השיא שלו היה ניצחון הקבוצה על צסק”א מוסקבה בוירטון ובהמשך הזכייה בגביע אירופה לאלופות. כמאמן נבחרת ישראל זכה במדליית כסף ובאליפות אירופה בשנת 1979. רלף קליין הלך לעולמו בשנת 2008, והותיר אחריו מורשת מפוארת של כדורסל ישראלי.

דוד שוייצר

דוד (דוביד) שווייצר (ז"ל)

נולד בתל-אביב-יפו בשנת 1925. דוביד החל את דרכו הספורטיבית ככדורסלן בהפועל תל-אביב ובמקביל שיחק גם כדורגל. לאחר מלחמת העצמאות בחר להתמקד בכדורגל, שיחק כמגן ימני בהפועל תל-אביב ובנבחרת ישראל. עם פרישתו ממשחק, עבר קורס מאמנים בקלן והחל לאמן. בזכות טקטיקות אימון המשלבות חכמה וערמומיות, הוביל דוביד את קבוצותיו לזכייה בשש אליפויות ובגביע המדינה. כמאמן נבחרת ישראל, העלה את הנבחרת לגמר משחקי אסיה, שנערך בטהרן ולרבע גמר טורניר הכדורגל במשחקים האולימפיים במונטריאול. דוביד, שכינויו היה “הכריש”, גידל את הכוכבים הגדולים ביותר שלנו והיה המאמן הראשון שזכה באליפות עם שתי הקבוצות התל-אביביות הבכירות. דוד שוויצר הלך לעולמו בשנת 1997 ובשנת 2006 החליטה עיריית תל-אביב-יפו לקרוא לרחוב ביפו על שמו.

עמוס מנסדורף

עמוס מנסדורף

נולד בתל-אביב יפו בשנת 1965. בילדותו התאמן במרכז הטניס ברמת השרון ובהמשך ייצג את מועדון הטניס התל-אביבי, מכבי צפון. בגיל 18 החל להתחרות כמקצוען בסבב העולמי וב-1986 זכה בתואר הראשון שלו, בטורניר יוהנסבורג. עמוס מנסדורף הפך לטניסאי הבכיר בישראל. לאורכה של קריירה מקצועית, שהתפרשה על פני למעלה מעשר שנים, הוא ניצח במאות משחקים וזכה בשישה תוארי יחידים. הוא העפיל לסיבוב הרביעי בטורניר ווימבלדון ולרבע גמר אליפות אוסטרליה הפתוחה. בשיאו דורג במקום ה- 18 בעולם בדירוג ה- ATP הישג שיא לטניסאי ישראלי בסבב הגברים העולמי. הוא ייצג את המדינה במשחקים האולימפיים והוביל את נבחרת ישראל לניצחונות רבים בגביע דיוויס. עמוס מנסדורף ממשיך לתרום לקידומו של הטניס שלנו ולאחרונה מונה לתפקיד המנהל המקצועי של איגוד הטניס.

תמר שומכר

תמר מיטל שומכר

נולדה בשנת 1933 בפולין ועלתה עם משפחתה לישראל שנתיים לאחר מכן. היא החלה להתאמן בגיל 11 ובתוך שנים ספורות הפכה לאחת הספורטאיות המבטיחות בארץ ישראל. בשנת 1950 בהיותה בת 16 בלבד, שימשה כקפטנית נבחרת ישראל, שהשתתפה באליפות אירופה לכדורסל נשים. במקביל, זכתה במדליית כסף בקפיצה לגובה, במסגרת תחרויות האתלטיקה של המכביה השלישית. וזאת הייתה רק ההתחלה. תמר מיטל שומכר זכתה באליפויות וגביעים רבים במסגרת קבוצת מכבי תל-אביב וכאתלטית ייצגה את ישראל במשחקים האולימפיים, שנערכו בהלסינקי ובמכביות שונות. מעטים הספורטאים שזוכים לתהילה בשני ענפי ספורט שונים, תמר מיטל שומכר היא אחת מהם, ספורטאית למופת ומקור השראה לכל נערה החולמת על קריירה ספורטיבית.

ענת דרייגור

ענת דרייגור

נולדה בשנת 1960 בבאר שבע. בגיל 14.5 החלה לשחק כדורסל באליצור ת”א והובילה את הקבוצה לזכייה ב- 16אליפויות ו- 14 גביעים בליגת הנשים הישראלית בכדורסל. ענת דרייגור הייתה לשחקנית הכדורסל הישראלית הראשונה, שיצאה לשחק באופן מקצועני באירופה. היא הצטרפה לקבוצת קלרמון פראן מהליגה הצרפתית וזכתה עם הקבוצה באליפות. היא שימשה כקפטן נבחרת ישראל בכדורסל נשים במשך שנים רבות. במסגרת הנבחרת, הופיעה ב- 79 משחקים וקלעה 1,515 נקודות. באליפות אירופה לנשים בשנת 1991 שנערכה בישראל, היא זכתה בתואר “מלכת הסלים”. בשנת 2006 שברה את שיא גינס למספר נקודות במשחק ליגה, כשקלעה 136 נקודות בניצחון קבוצתה הפועל מטה יהודה על אליצור גבעת שמואל. לאחר פרישתה ממשחק, פנתה לקריירת אימון והיא מובילה יוזמות לקידום כדורסל הנשים ולטיפוח מצוינות בקרב ילדות, נערות ונשים.

אנשי השנה בספורט 2021

טובה אפשטיין

טובה אפשטיין, מהספורטאיות הגדולות בתולדות ישראל, נולדה בפולין בשנת 1933. התחנכה בתל-אביב יפו ובוגרת מחזור ו' של מכון וינגייט. החלה לשחק כדורסל בגיל 15, בקבוצת מכבי תל-אביב, וכחיילת, שיחקה בנבחרת הנח"ל אשר זכתה באליפות צה"ל בכדורסל. טובה היתה חברה בנבחרת כדורסל הנשים הראשונה וייצגה את המדינה באליפות אירופה בכדורסל. זכתה עם מכבי תל-אביב בשתי אליפויות ובגביע המדינה ובשנת 1960 עברה לשחק בהפועל תל-אביב. בהפועל שיחקה 12 שנים וזכתה בארבע אליפויות ובגביע אחד. במקביל שיחקה טניס במסגרת מועדון הפועל תל-אביב וזכתה 12 פעמים בתואר אלופת ישראל, שמונה מהן ברציפות. זכתה בשלוש מדליות בכינוסי הפועל וייצגה את ישראל בתחרויות רבות ברחבי העולם. טובה עבדה כמורה לחינוך גופני בתיכון עירוני ה', ריכזה את מגמת הטניס במכללת וינגייט ואימנה קבוצות ילדים. את כל חניכיה וחניכותיה היא לימדה כי: "בתחרות צריך תמיד לנצח!".

רעיה ברנשטיין

רעיה ברנשטיין, אלופה ספורטיבית ודמות מופת חינוכית, נולדה בברלין בשנת 1929 וגדלה בתל-אביב. בתקופת הקמת המדינה התגייסה לפלמ"ח, לגדוד השביעי בחטיבת הנגב ושרתה כמד"סית בנח"ל עם ייסודו. רעיה היתה אלופת ושיאנית ישראל בריצות קצרות, הדיפת כדור ברזל, זריקת דיסקוס, הטלת כידון וקפיצה לגובה. זכתה בשתי מדליות זהב במכביה השלישית ומדליית ארד בחמישית, ובמקומות הראשונים בתחרויות אתלטיקה קלה ביוגוסלביה ובכינוס הפועל החמישי. במקביל להיותה אתלטית שיחקה כדורסל בקבוצת הפועל תל-אביב. בשנת 1950 ייצגה את ישראל כשחקנית הנבחרת הלאומית הראשונה שלנו בכדורסל נשים, במסגרת אליפות אירופה שהתקיימה בבודפשט. רעיה כיהנה במשך 13 שנים כמורה לאתלטיקה קלה במכללת וינגייט וכמורה לחינוך גופני בתיכון עירוני ד' בתל-אביב יפו. הקימה את המגמה לחינוך גופני לבחינות בגרות מטעם משרד החינוך והיא חברה בחבר הנאמנים ובוועד המנהל של מכון וינגייט ובוועד המורים הוותיקים של החינוך הגופני במדינת ישראל.

יעקב חודורוב (ז"ל)

יעקוב חודורוב, חתן פרס ישראל ומגדולי שוערינו, נולד בראשון לציון בשנת 1927. בגיל 15 הצטרף גם לקבוצת "מכבי צעיר" ושיחק בעמדת החלוץ. באחד המשחקים השוער נפצע, חודורוב החליף אותו והשאר היסטוריה. שיחק בקבוצה הבוגרת של "מכבי ראשון לציון", ובשורות היריבה העירונית, הפועל, והעפיל עמה לגמר גביע ארץ ישראל ב-1946. בתקופה זאת הוא פעל גם למען המדינה שבדרך. כנוטר סייע לארגון ה"הגנה" להעביר נשק בין היישובים וכשפרצה מלחמת השחרור התגייס לחטיבת "גבעתי", והשתתף בקרבות. חודורוב שיחק במדי הפועל תל-אביב במשך 16 שנים. זכה עימה באליפות ובגביע המדינה והפך לאחד מסמליה הגדולים. שמר על שער הנבחרת הלאומית 31 פעמים והשתתף גם במשחקים המיתולוגיים נגד ברית המועצות. לשיאו הגיע במשחק נגד ויילס בקרדיף. הוא עצר כ- 150 כדורים שנבעטו לשערו ולאחר המשחק נבחר לאחד מחמשת השוערים הטובים בעולם. חודורוב דחה הצעות רבות לשחק בקבוצות מובילות באירופה וכשנשאל על כך ענה: "שיחקתי בשביל הסמל ובשביל הגאווה הלאומית, לא בשביל כסף". יעקוב חודורוב הלך לעולמו בשנת 2006.

יהושע (שייע) גלזר ז"ל

יהושע שייע גלזר, חלוצה האגדי של מכבי תל-אביב, נולד בשנת 1929 וגדל בתל אביב. שייע החל לשחק בקבוצת הילדים "מכבי מיכאל תל אביב" ובשנת 1945 הוקפץ לקבוצה הבוגרת. כחבר בהגנה, הוא נעצר על ידי שלטונות המנדט הבריטי במהלך השבת השחורה, ונכלא במחנה המעצר ברפיח. בתחילת הדרך שיחק כמגן, אך קודם במהירה לעמדת החלוץ המרכזי וזכה בחולצה מספר 9. זכה עם מועדון מכבי תל-אביב באליפות ובשני גביעי ארץ ישראל ולאחר קום המדינה בחמש אליפויות ובארבעה גביעים נוספים. שייע, אימת ההגנות, כבש בעבור הצהובים 171 שערים. במשחקו נגד הפועל בלפוריה כבש לא פחות משישה שערים. בעונת 1951-1952 הבקיע 27 שערי ליגה – שיא הבקעות לעונה שנשמר עד שנשבר על ידי ערן זהבי. שייע הוביל גם את התקפת נבחרת ישראל. הבקיע במשחקים המיתולוגיים מול יוגוסלביה וברית המועצות, ובסך הכל כבש במדי הנבחרת 18 שערים. בשנת 2007 הוענק לו אות יקיר העיר תל אביב-יפו. שייע גלזר הלך לעולמו בשנת 2018, ביום הולדתו ה- 91.

טל ברודי

טל ברודי, אגדת כדורסל תל-אביבית נולד בארצות הברית, בשנת 1943. ברודי החל לשחק כדורסל בגיל 8. הוביל את קבוצת בית הספר התיכון המקומי לזכייה באליפות ניו ג'רזי ושיחק בשורות אוניברסיטת אילינוי. בשנת 1965 הגיע לישראל, כחבר במשלחת ארצות הברית למכביה והתאהב במדינה. באותה שנה הוא נבחר בדרפאט ה- NBA על ידי קבוצת בולטימור בולטס אך העדיף לעשות עליה ולהצטרף לשורות מכבי תל-אביב. היסודות לשושלת הצהובה, הונחו. ברודי כיכב במדי מכבי תל-אביב במשך 15 שנים וזכה עם הקבוצה בעשרה תארי אליפות ובשישה גביעי המדינה. לאחר ניצחונה של קבוצתו על צסק"א מוסקה בווירטון שבבלגיה, טבע את המשפט האלמותי: "אנחנו במפה ואנחנו נשארים במפה – לא רק בספורט, בהכל", שהפך מייד למטבע לשון. בשנת 1977 הוביל את קבוצתו לזכייה ראשונה בגביע אירופה לאלופות, לאחר ניצחון על קבוצת מובילג'ירג'י וארזה – משיאיו הגדולים של הספורט הישראלי.

עמי שלף (ז"ל)

עמי שלף, מבכירי שחקני הכדורסל של הפועל תל-אביב בכל הזמנים, נולד בחיפה בשנת 1936. בצעירותו היה שחיין מצטיין במועדון הפועל חיפה. במשך שש שנים שיחק כסנטר של קבוצת הפועל גבעת ברנר ובשנת 1959 הוכתר כמלך הסלים של הליגה. באוקטובר 1964 עבר שלף להפועל תל אביב והצעיד את הקבוצה לזכייה בשתי אליפויות. עמי שלף רשם 190 הופעות בליגה הלאומית, בהן קלע 2,740 נקודות. בשנות השישים כיכב גם במדי נבחרת ישראל ורשם במדי הכחול ולבן 56 הופעות. עם פרישתו ממשחק התמסר למגוון תפקידים ציבוריים וביניהם: יו"ר התאחדות הספורט, יו"ר הועדה המקצועית באיגוד הכדורסל ומנהל אגף הספורט במרכז הפועל. עמי שלף היה אדום בכל רמ"ח אבריו וחסיד מושבע של הכדורסל שלנו. לחם למען השחקן הישראלי וייסד את מרתון תל אביב. שני בניו, אורי וגור, המשיכו את דרכו והפכו לשחקני כדורסל בהפועל ובמכבי תל-אביב. עמי שלף הלך לעולמו בשנת 1988.

רוצים להיות מעודכנים?

תהיו הראשונים להתעדכן בכל מה שחדש בספורט בתל אביב

אירועים, מתקנים, אימונים ועוד

רשות הספורט בעיריית תל אביב-יפו